torsdag den 12. februar 2015

Årets fastelavnsboller

Februar er jo lig med fastelavn, for ikke at forglemme de syndige boller med sødt og lækkert fyld. Egentlig havde jeg lidt besluttet at droppe at bage årets bud på fastelavnsbollerne, dels fordi jeg ikke lige havde en anledning og dels fordi, vi har levet lige rigeligt godt på ferien. Og hvis først sådan nogle krabater her er bagt, så kan jeg altså ikke holde mig fra dem!

Som billederne i indlægget her afslører, så blev de altså bagt. Manden inviterede sin familie herinde i går aftes, hvor de skulle se nogle af vores mange billeder fra bryllupsrejsen. De kom klokken 20, så det var jo oplagt med aftenkaffe og dertilhørende smovseri. Det blev disse fastelavnsboller, der blev smovset. Jeg bagte dem tirsdag (alt for sen aften. Havde lykkelig glemt, hvor længe det tager - og at de skal køle af, før de proppes i poser) og pyntede dem onsdag eftermiddag.


Opskriften jeg brugte var denne fra Valdemarsro. Dog brugte jeg ikke usaltede pistacienødder eller kakao i glasuren. Jeg kunne ikke finde nødderne, og kakaoen var jeg overbevist om, vi havde hjemme i køkkenskuffen, hvilket vi så ikke havde.

Fastelavnsbollerne endte i tre forskellige versioner, hvilket de tre forskellige slags pyntning indikerer. Nogle var kun med cremen med mandlerne i (med hvid glasur og hjerter), nogle var kun med hindbærsyltetøj (med grøn glasur) og nogle var med begge dele (grøn glasur og hjerter). Personligt bliver det for kedeligt til mig kun med syltetøj, så jeg foretrækker en af de to andre varianter.



Først og fremmest, så smager disse fastelavnsboller skønt. Alligevel er jeg ikke sådan heeelt tilfreds med mit resultat. Cremen med de hakkede mandler i smagte en smule som ris ala mande, hvilket jeg personligt er vild med, men som jeg ikke lige forventer i en fastelavnsbolle. Dagen efter, hvor de var kølet af og skulle indtages, smagte de dog ikke helt så meget af juledesserten, så det gjorde dem noget godt at ligge og vente med at blive hapset.

Det kiksede for mig at samle dejen ordentligt, så fyldet ikke sev ud under bagningen. Selvom jeg gjorde mig yderst umage, da jeg stødte ind i samme forhindring sidste år. Desuden er jeg en klovn til at lave glasur, så den blev alt for tynd til den hvide glasur, og selvom jeg fyrede godt op for flormelis og var rundhåndet med den, så blev den grønne version heller ikke helt tyk nok. Og så syntes jeg ikke, der var creme nok i bollerne. Der var ligesom for meget dej/brød i forhold til fyld, men nu er jeg også virkelig en fyld-kind-of-girl :-) Det er mig bare lidt en gåde, hvordan jeg skulle have fyldt endnu mere i, når det ikke lykkedes mig at forsegle dejen godt nok, med den mængde jeg puttede i.


Gæsterne roste fastelavnsbollerne, og de var overordnet set en succes. Så det er bestemt en opskrift, jeg gerne vil afprøve igen. Muligvis undlade mandlerne i cremen, da jeg har dem mistænkt for mine associationer til jagten på mandlen juleaften. Men smagen af bollerne og fyldet, selvom mængden var til den lille side, er vokset på mig.

Apropos at jeg ikke kan holde nallerne fra farverige sukkerbomber som disse, så spiste jeg en fastelavnsbolle til morgenmad i dag. Ups. De er bare så fristende og der er ingen ventetid, som der var ved at koge æg. Til gengæld betalte jeg prisen med en virkelig kedelig frokost bestående af et æg, fem cherrytomater, 1/3 agurk og to gulerødder. At starte dagen med en fastelavnsbolle var dog det hele værd.


Plejer I at bage fastelavns boller? Og har I en særlig slags, I foretrækker. Jeg kan ikke komme i tanke om en udgave af dette bagværk, som ikke falder i min smag. Uanset om det er med bolledej eller den mere wienerbrødsagtige dej, med creme eller syltetøj, så ryger de helt ubesværet ned hos mig.

4 kommentarer:

  1. Mums, de ser gode ud! Jeg har planer om at bage fastelavnsboller i weekenden uden nogen speciel anledning udover at det er fastelavn ;)

    SvarSlet
  2. Mmmm! De ser gode ud :-) Jeg skal igang med at bage i næste uge, vi skal til noget fastelavnshygge og har lovet at sørge for at have billet med, det er så hyggeligt - men omfattende - at bage dem. Men klart besværet værd :-)

    SvarSlet
  3. Uh jeg synes de er så besværlige at bage! Og jeg æder 80 procent af dem selv.... :D men mums mums!
    I morgen skal jeg ha fastelavnsboller! Men vi køber dem, både en gammeldags fra Andersen Bakery og en med fløde og hindbær fra Lagkagehuset. Det bedste fra begge verdener! Deler med Rasmus. Glæder mig :)

    SvarSlet
  4. Årh, de er såååå gode! Hjemmelavede er bare bedst.

    - Anne

    SvarSlet