torsdag den 4. december 2014

Hvordan gik det med min shoppingstrategi?

I slutningen af november kunne jeg tælle sammen og gøre statistik over et års shopping. I kan læse mere om min shoppingstrategi og alle indlæggene om emnet her. Det har været helt enormt lærerigt for mig at tage kampen op og kaste mig ud i det her projekt. Jeg er blevet meget mere kræsen og selektiv omkring, hvad der skal flytte ind i min garderobe. Hvilket har gjort, at jeg er meget gladere i længere tid for det, der så ender med at komme med mig hjem. Passer det sammen, med det jeg allerede har? Er kvaliteten god nok? Er pasformen lige i øjet? Kan noget lignende findes til en bedre pris? Sådanne spørgsmål har jeg stillet mig selv konstant, og det er mundet ud i følgende shopping mønster fordelt over de enkelte måneder.


Målet var at holde mig under de 30 køb på 12 måneder, og hvis man trækker de 12 erstatningskøb fra, som ikke tæller med i opgørelsen, så er det sørme lykkedes mig! Faktisk skal de to returvarer jo også trækkes fra, da de ikke længere er bor hos mig. Selv uden at trække returvarer fra, så kunne jeg have gjort mig hele tre køb mere og fortsat holdt mig under loftet. Overraskende og godt gået, hvis I spørger mig ;-)

Det er tydeligt, at januar, og maj er månederne, hvor jeg svingede dankortet oftest. De 27 køb (inkl. fejlkøb og returvarer) fordeles på 12 måneder, og jeg har dermed i gennemsnit gjort mig 2,25 køb om måneden. Købene er udspecificeret nedenfor.Egentlig er jeg mest stolt over, at jeg i den grad har minimeret andelen af fejlkøb og returvarer. Fire af sådanne køb på et år er helt fint for mig, da jeg normalt ville have impulsshoppet og begået langt flere fejlkøb - som jeg aldrig ville gå taget mig sammen til at returnere.

Hvor mange penge er så sparet? Virkelig interessant vinkel på projekt for en Joakim Von And-type som undertegnende. Jeg har derfor regnet køb, fejlkøb og returvarer sammen til deres originalpris og derefter den pris, jeg har betalt. Originalprisen på køb, fejlkøb og returvarer var 13.055,03 kroner. Jeg har betalt 7.427,37 kroner for varerne og dette er en besparelse på 5.627,66 kroner. Virkelig en rar tanke for gnieren i mig. Jeg går også efter tilbud, når jeg ikke shopper efter en strategi, men jeg har været bedre til at vente på tilbud og holde øje, da jeg har været mere klar omkring, hvad jeg gik efter at købe. Med andre ord har jeg gjort en samlet besparelse på 43,11 %, og jeg har i gennemsnit shoppet for 618,95 kroner pr. måned. Når jeg tænker over, hvor gode køb, og til tider dyre, jeg har gjort mig, så er jeg godt tilfreds med det tal. Udregner man gennemsnitsprisen for de 27 køb, så er den 275,09 kroner, hvilket er overraskende lavt. Jeg har købt i begge ender af skalaen lige fra øjenbrynsblyant til 11,25 kroner og jumpsuit til 75 kroner til støvler for 1170 kroner og solbriller for 1025 kroner.

Jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt jeg vil køre projektet igen her i det nye år. Her i december gør jeg ikke, da jeg har lidt shoppingcravings at få stillet, haha. For jeg har haft svært ved at holde min shopping på så lavt blus i et helt år, omend jeg stadig har min omhug og skeptiske udvælgelse med mig samt min shoppingliste med de resterende ting, jeg ikke nåede at få købt. Så jeg er meget bevidst om, hvad jeg reelt mangler. Og jeg har helt bestemt lært min garderobe langt bedre at kende igennem projektet. Min trang til hele tiden at investere i nye ting var også klart størst i starten af projektet, så jeg er ret sikker på, at jeg ikke går tilbage i samme (over)forbrugsmønster som før. Måske vil jeg køre det for en kortere periode i det nye år. Det kunne jeg sagtens forestille mig.

Hvordan er jeres shoppingvaner? Og er I tilbudshajer ligesom mig?

4 kommentarer:

 1. Hov, hvor spændende - havde ikke lige forstået, at du havde en shoppestrategi kørende!

  Personligt er jeg ikke en tilbudshaj på den måde, at jeg sådan direkte "tænder på" at spare penge. Det er en god sidegevinst ved rabatkoder, internetshopping osv., men mest af alt fordi det giver mulighed for bedre kvalitet og holdbarhed til pengene - ikke fordi der bliver råd til mere :-)

  Interessant, at du har shoppecravings efter dit projekt. Jeg har det faktisk lige modsat efter et år med en shoppestrategi - at jeg har lyst til at skære endnu længere ned på antallet af køb, fordi jeg lige pt. oplever at have det, jeg gerne vil. Har du overvejet at lave en version, hvor du kun begrænser antallet af tøjkøb og hvor du måske ikke planlægger alle tingene for et år af gangen? Bare en tanke :-) Min erfaring er i hvert fald, at det kan være svært at vide, hvad man gerne vil have om et halvt år og at man derfor ender med at købe det, man tror, mangler ud fra en liste baseret på "den perfekte garderobe". Det fungerede i hvert fald ikke for mig at gøre for mere end 3 måneder af gangen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din kommentar, og jeg har det faktisk langt hen ad vejen som dig. Jeg elsker ikke procenter, rabatter og udsalg for at kunne købe mere. Men netop fordi, at jeg kan få noget holdbart og i god kvalitet til færre penge, end jeg ellers skulle have givet. Det giver mig sjældent grund til at købe løs, bare fordi det er sat ned :-)

   Jeg har en smule shoppingcravings. Nok særligt grundet, at det er december, hvor der jo er gode tilbud og skal shoppes nogle gaver. Men faktisk har mit shoppingprojekt netop gjort mig mere kritisk, så det er ikke samme slags cravings som tidligere, hvor det blot handlede om at købe og få mere og mere nyt hjem. Nu handler lysten til at shoppe mere om at få fyldt de huller ud, som jeg har opdaget, jeg har i garderoben. Og gerne med holdbare items, der er i god kvalitet.

   Jeg har tænkt på at køre lidt mere "frit" i 2015. At jeg f.eks. holder øje med/skrive ned, hvad jeg køber. For jeg har netop kunne mærke, at de 30 items, som jeg startede ud med at have på min liste ikke holdt hele året igennem. Men så er der heldigvis ikke noget til hinder for at skifte tingene ud med det, man i stedet har opdaget, man mangler mere. Men jeg vil forsøge at holde min shopping på et lignende niveau i det kommende år, eller i hvert fald fortsat at være opmærksom på ikke at impulskøbe alt for meget, og så at have de ting i baghovedet, som jeg ved, jeg virkelig mangler i min garderobe :-) For du har ret i, at det er svært at planlægge sin tøj- (og skønheds)køb et helt år frem i tiden.

   /Line

   Slet
 2. Hey Line, hvorfor har jeg overset det her indlæg?!
  Når, men nu sidder jeg jo tilbage med et spørgsmål... Hvordan er det så gået i December? Har du stillet din sult, og er du klar til en ny omgang?

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt, at du fandt indlægget. Og tak for din kommentar :-)

   Det er gået overraskende godt i december. Har købt en t-shirt (sat ned til 75 kr), som jeg har haft på 5-8 gange allerede her i blandt juleaften. Samt en lædernederdel (sat ned til 600 kr), som jeg også har haft meget på. Den kommer til at sidde helt perfekt, når jeg har tabt et par kilo, men allerede nu fungerer den fint.

   Jeg fik to lækre tørklæder i julegave, en lækker uldstrikbluse, en uldstrikcardigan og et sæt fitness-/løbetøj. Fik også en lille, sort lædertaske, som ikke var lige det jeg drømte om, så den byttede jeg. Det havde jeg aldrig gjort før :-)

   Har selv holdt en del igen med shoppingen. Tror jeg er klar på en ny omgang, men overvejer lige, om det skal være helt på samme måde som i 2014. Eller om jeg "blot" skal analyserer min garderobe til bunds og så notere det, jeg virkelig står og mangler, som så vil være en liste, jeg navigerer ud fra. Og ikke gå så meget op i antal køb. Nu må vi se :-)

   Nytårskjolen bliver en fra skabet. Jeg var på nippet til at købe noget nyt, men det er slet ikke nødvendigt.

   /Linr

   Slet